ПОЗНАНИЕ


Време ли е за аутсорсинг на човешките ресурси?

Източник: Enterpreneur
Автор: Toddi Gutner

Повечето собственици на малък бизнес познават усещането на неудовлетвореност от отделянето на повече време отколкото биха искали или би трябвало на дейности, които не генерират доход. От управлението на възнагражденията и човешките ресурси до придобивки и обезщетения, предприемачите могат да отделят до 40 процента от ценното си ежеднвение, ангажирани в тези необходими, но времеемки дейности.

Отговорът за много от тези развиващи се компании може да бъде в наемането на една от 700-те организации, действащи като професионални работодатели (Professional Employers Organizations – PEOs) в САЩ. Тези компании стават юридически работодател за вашия персонал и се занимават изцяло с калкулациите, придобивките и функциите на отдела за човешки ресурси.

“Повечето малки фирми са с персонал под 25 служители, и това означава, че собственикът е най-продуктивен, и e критично важно за успеха на фирмата да е зает с това да генерира продажби и продукти ”, казва Милан Йейгър, президент и главен изпълнителен директор на  Националната асоциация на организациите професионални работодатели (PEOs). Когато малките фирми аутсорсват не-основни дейности, “те могат да се фокусират върху работата на техния бизнес”, казва Йейгър.

Но кога има смисъл да се наеме PEOs? Въпреки, че PEOs не са подходящи за всяка компания, тези фирми, които ги използват, често могат да предложат по-добри социални пакети и да наемат по-добри таланти, казва Ед Варгас, младши вицепрезидент по въпросите на здравното и социално осигуряване в Aon Consulting. Ние помагаме на  фирмите да въвеждат и прилагат социални пакети, характерни за компаниите от “Fortune Top 500”, казва той.

За да прецените трябва да наемете PEO, преди да решите, трябва да вземете под внимание следните въпроси:

  • Колко голяма е Вашата фирма? Експертната оценка варира за това колко голяма трябва да е фирмата преди да наеме PEO. Общо изпитано правило е “когато административните процеси започнат да намаляват продуктивността на фирмата”, казва Дан Шеридън,  президент и главен оперативен директор на Extensis, PEO-компания. Доколкото това е различно за всяка компания, “тази необходимост обикновено се появява, когато фирмата достигне брой на работниците 10 - 15 за седмица”, казва Шеридън.

    Някои PEOs не искат да работят с компании с по-малко от 10 служители. “След  като компанията много се разрасне, е по-лесно да създаде собствен HR отдел”, казва Джейнис Суийни, собственик на Employee Management Resources, PEO-компания. Оптималният брой служители, които може да обслужва една PEO-компания, казва тя, е от 16 до 80 човека. Структурата на работна сила също е важна. Фирми, които предлагат осигуряване само на няколко ключови изпълнители експерти, няма да имат големи ползи от PEO-фирмите.
  • Колко струва наемането на PEO фирма? Както всички професионални услуги, нивото на цените за PEO зависи от обслужваната фирма. Експерти от сферата  оценяват, че разходите се движат от около 2% до 11% от заплатите. Друг начин да се оцени големината на разхода, е на един нает във фирмата. Така този разход ще се движи от $500 до $1,500 на нает работник за една година. За много малки фирми с едва 2 до 5 служители, някои PEO-компании оценяват услугите си на фиксирана такса от $150 на месец.

    От друга страна, важно е да се провери и оцени общата цена за вашите HR функции. Истина е, че повечето бизнеси “нямат представа какви са техните действителни разходи, като мислят единствено за заплатите, но никога не прибавят към тях всички други неща”, казва Йейгър.
  • Колко голям контрол върху вашите HR функции бихте желали? PEO компанията действа като бизнес партньор на клиентите си. Ако собственикът иска да контролира всички аспекти на бизнеса и не е отворен към предложения или да следва препоръките, направени от PEO, тогава наемането на PEO няма смисъл, казва Джим Тибодо, президент на  StaffScapes Inc.

    Компаниите наистина губят малка част от гъвкавостта на бизнеса, който предлагат, когато използват PEO компания. Към въпроса за контрола се отнася и възприятието на служителите. “Работниците са свикнали да виждат името на компанията на чека”, а сега PEO подписва чековете за заплати, казва Суийни.
  • От какви услуги имате нужда? “Изборът на правилната PEO компания е от изключителна важност”, казва Шеридан. PEO компанията трябва да е сертифицирана от Employer Services Assurance Corporation, да има опит в индустриалната сфера на клиента и да покрива територията на бизнеса на клиента, казва той. Също така трябва да имате предвид, че някои PEO-компании са специализирани във високотехнологични web-базирани услуги, докато други са специализирани в съпорт лице-в-лице.

Запомнете – всяка PEO фирма е различна, собствениците на бизнеса ще направят добро за себе си ако прочетат и дребния шрифт.


NOVACON has been acquired by TMF Group, you can read more about the acquisition in our press release.

Време ли е за аутсорсинг на човешките ресурси? | NOVACON ПОЗНАНИЕ | NOVACON, The Payroll & Accounting Company