ПОЗНАНИЕ


Изкуството на счетоводството: Нещата се променят

Източник: Accounting Today
От Едуард Мандловиц

Иновациите изискват промени, а много от нас се противопоставят или не са склонни към  промени. Не и аз, надявам се.

Аз непрекъснато следя иновациите, които биха били приложими към това, с което се занимавам. Понякога е трудно да не изоставаш и изглежда, че става все по-трудно и по-трудно.

В един момент мисля, че успявам с това, предвид че пиша тази колона на Surface Pro 3 в самолета. Преди няколко седмици, отивах да представя реч в Калифорния с материал от около 225 страници. Практиката ми е когато давам речи е да разпечатам страниците, да им продупча дупки, да ги сложа в папка-класьор с три закопчалки, да си нахвърлям бележки по страниците и след това да поставя разноцветните листчета с ръкописни бележки към всяка страница, по която ще говоря. До момента, в който трябваше да пътувам и не исках свръхбагаж, не бях много доволен от факта, че трябваше да нося папка-класьор с 225 страници. След като споделих проблема си с няколко приятели, те ме насочиха към Surface Pro с пълноценна клавиатура (която служи и като капак) като решение.

Със Surface вече мога да напиша коментари директно от екрана на компютъра си и ги имам записани в документите ми. По време на презентацията, аз просто използвах пръстите си, за да скролвам надолу. Без никаква хартия! Използвам го вече в продължение на три допълнителни изявления и вече това е моят обичаен метод. Нещата се променят!

Това ме накара да се замисля за другите промени. Всички ние направихме голямата компютърна промяна, но за много от нас адаптирането към новите софтуери или новото поколение персонални компютри все още отнема време. На друго ниво Surface е “стара” технология. Компютъризирането на телефоните надминава лаптопите и таблетите. Има клетъчни телефони - опа, смартфони - които могат да правят каквото може и Surface, но е много по-лесно да си прочетеш бележките на екрана на 12-инчов Surface докато даваш изявление. Моят Surface дори прави чудесни снимки, които могат веднага да се изпратят по мейл и това дава възможност за разговори лице-в-лице през компютъра. Нещата се променят!

Друга голяма промяна е преминаването към QuickBooks. Когато навлязоха на пазара за първи път, QuickBooks нямаше “контролите”, с който бях свикнал при софтуерите. Мислих си, че това е толкова лошо, че направих списък на всичко, което не харесвах в QB.  Е, много от онези “минуси“ вече са характеристиките, които харесвам най-много в QB, а и около 90 процента от моите малки бизнес клиенти го използват. Нещата се променят!

В един момент преминах от WordPerfect и Lotus 1-2-3 към Word и Excel. Но аз все още смятам, че WP и Lotus бяха по-добри, но това няма значение. Трябва да използваме, това, което е вече е станало почти универсално, ако искаме да сме на същото ниво. Помислете колко невероятно е това. Мога да напиша нещо на моя компютър и да го изпратя по имейла на някого, който може да го отвори и то да се появи, сякаш е било създадено от него на неговия компютър. Това е магия! Нещата се променят!

Иновациите изискват промяна, която изисква готовност да се пробват нови неща. Свързаността ускори промените. Без значение колко упорито се опитваме, ние все пак изоставаме, но като се опитваме да сме в крак, няма да сме толкова назад, колкото онези, които се страхуват и не желаят да се променят. И едно нещо е сигурно в съвременния свят: Нещата се променят!

Едуард Мендловиц, дипломиран експерт-счетоводител, е партньор в WithumSmith+Brown, професионална корпорация за дипломирани експерт-счетоводители. Той е автор на 20 книги и на стотици статии за бизнес, специализирани списания, бюлетини, а също и на статията  „Tax Loophole” във всяко издание на TaxHotline в продължение на 27 години. Ед също подържа блог два пъти седмично, насочен към проблемите на клиентите си на адрес www.partners- network.com. Той е носител на награда Lawler за най-добра статия, публикувана през 2001 г. в „Journal of Accountancy“. Също така е преподавал по програмата MBA в университета „Фърли Дикинсън“ и е допуснат да практикува в данъчния съд на САЩ. Ед очаква въпроси от управленската практика и може да бъде намерен в WithumSmith + Brown, улица „Спринг“ 1, Ню Брунсуик, Ню Джърси 08901, Телефон: 732.964-9329, имейл: emendlowitz@withum.com.


NOVACON has been acquired by TMF Group, you can read more about the acquisition in our press release.

Изкуството на счетоводството: Нещата се променят | NOVACON ПОЗНАНИЕ | NOVACON, The Payroll & Accounting Company